965 05 401 | Kirkegata 15, 0153 OSLO
911 43 778 | Lagunen Storsenter 4 etg, 5239 Rådal

Hva er Spezzatura?

Skrevet av Roald Olsbø den 11 september, 2018

blog image

«En mann skal se ut som han har kjøpt klærne sine med kunnskap og intelligens, tatt dem på seg med omsorg og siden glemt det hele». Dette er essensen i Spezzatura.

Å klare å dekke over innsats og planlegging med nonsjalanse som får det til å se ut som du aldri har prøvd i utgangspunktet er et kunststykke og ikke enkelt å meste. For å lykkes, bør du starte med garderoben.

En garderobe er noe man bygger over tid og er ment å gjøre deg komfortabel i enhver sosial setting. Kjøp derfor plagg og antrekk du liker og som har god kvalitet og passform. Plagg som er ment å vare over tid. Kombiner gjerne med det du har i skapet fra før, og legg til et element eller en detalj som bare du er alene om, for å gi antrekket en personlig stil.

Jeg liker å si at det perfekte er for psykopater. Det ekte livet er nesten alltid litt på skeiva, og det skal også antrekket ditt gjenspeile. En ferdigknyttet sløyfe er kjedelig perfekt. Mens en du knyter selv blir aldri perfekt, og det skaper karakter. På samme måte som litt skjeve tenner skaper et sjarmerende og ekte smil.

Dressjakken din kan være av beste kvalitet med riktig passform og alt det der, men det er den lille nonsjalante detaljen som gir jakken karakter. Enten det er åpne knapphull på ermene, eller et tørkle stappet i lommen på din måte som gjør at den skiller seg ut i mengden.

Du kan også putte inn elementer og plagg som ikke lenger finnes å få kjøpt og kombinere dem med moderne klær. Kanskje har du arvet noe, eller finne noe du liker på loftet eller på loppemarked? Eller du kan få skredderen til å lage ditt helt spesielle og unike plagg for deg.

Spezzatura skal føles og se naturlig ut. Det er lett å overdrive og bli en «påfugl». Derfor er det viktig at du først og fremst trives i klærne, ikke tar det for høytidelig og tenker for mye på det. Spezzatura skal oppstå helt naturlig av seg selv og helst uten at det er planlagt.

Sprezzatura [sprettsaˈtuːra] er et italiensk ord med opphav fra Baldassare Castigliones «The Book of the Courtier».